Un recién nacido tiene un campo de visión muy limitado, el cual es de unos 20-25 cm. A partir de esta distancia, el pequeño ve borroso.
A finales del primer mes de vida empieza a fijar la mirada y a finales del primer trimestre es capaz de seguir un objeto en movimiento dentro de su campo visual. Además, a partir del tercer mes, también empieza a distinguir objetos de diferentes colores.
A partir del cuarto/quinto mes, demuestra preferencia por los objetos de colores vivos y brillantes.
A partir de los 3 años empieza a conocer el nombre de 3-4 colores.
Un dato curioso son los movimientos de parpadeo los cuales, durante la primera infancia son de 1 a 3 parpadeos por minuto y progresivamente, éstos, aumentan hasta alcanzar, entre los 15-21 años, su punto más álgido con 19 parpadeos por minuto y así ir disminuyendo en la edad adulta.
EL OÍDO
El proceso de maduración se inicia en el nacimiento. El recién nacido ya percibe los estímulos sonoros y reacciona a ellos.
Entre los 3-4 meses al oír un sonido ya gira la cabeza hacia la dirección de donde proviene éste lo que significa que en esta etapa empieza la localización auditiva en el espacio.
A los 5 meses ya distingue la voz de los familiares.
Entre los 2-3 años es capaz de reconocer una canción, distinguir el sonido de algún animal e incluso de reproducir melodías.
EL TACTO
Es el sentido que tiene un máximo desarrollo en el recién nacido.
El recién nacido todavía no tiene el reflejo del rascado. Este reflejo aparece a los dos meses y a partir de los dieciocho meses es capaz de reaccionar al picor con rascado mediante sus propios
dedos.
Por otro lado, la reacción del cosquilleo no aparece hasta los nueve meses.
Lo que si que tiene desarrollado al nacer es la sensibilidad al dolor aunque de manera global pues no es hasta los dos años cuando sabe localizar el punto doloroso de su cuerpo. Otro aspecto que tiene desarrollado al nacer es la sensibilidad al calor y al frío aunque se muestra más sensible al frío.
La sensibilidad táctil la tiene desarrollada en la palma de las manos, en la planta de los pies y en la cara.
Desde muy pequeños son capaces de coger objetos y llevárselos a la boca. De esta manera, conocen los objetos y distinguir cualidades agradables o desagradables de los objetos que manipulan.
EL GUSTO
El lactante reacciona a diversos sabores y los que aprecia con más facilidad son el dulce y el ácido.
Las sustancias amargas, saladas y ácidas provocan muecas, retiradas de la lengua, náuseas, etc mientras que las sustancias dulces provocan movimientos de succión.
A partir de los 3-4 meses, es capaz de ponerse objetos en la boca desarrollando, así, la coordinación óculo - manual y, de este modo, ejercita el sentido del gusto, la vista y el tacto.
Es importante que desde muy pequeños entren en contacto con materiales como madera, metal, tela para conocer, a través del gusto, las cualidades de los objetos y poder estimular este sentido.
EL OLFATO
Este sentido es fundamental para la alimentación, la supervivencia, el desarrollo intelectual y emocional del niño sin embargo, es el menos desarrollado en un recién nacido y es el más difícil de apreciar.
El niño aprende a reconocer el olor de su madre.
Además, reacciona a olores desagradables o intensos y muestra preferencia por los olores suaves y naturales.
ESTOY BASTANTE DE ACUERDO CONTIGO.
ResponderEliminarCREO QUE LA INFORMACIÓN ESTA BASTANTE COMPLETA, AUNQUE QUIZA PARA QUE NO CANSE VER TANTA LETRA SEGUIDA EN ALGUNOS SENTIDOS PONDRIA MAS ESPACIOS O INTERCALARIA ALGUNA FOTO, NOSE.
ES DECIR, ME PARECE BIEN LO QUE HAS PUESTO EXCEPTO PEQUEÑOS DETALLES
ENCUENTRO QUE LAS EXPLICACIONES DE CADA SENTIDO SON UNA POCO LARGAS Y TENDRIAS QUE DEJAR UN POCO DE ESPACIO ENTRE CADA FRASE ASI NO SE VE TAN TEORICO Y LARGO, PERÒ ME GUSTAN PORQUE ESTAN BASTANTES COMLETAS.
ResponderEliminarEN CONLUSIÓ, LAS FOTOS ME GUSTAN MUCHO Y LO UNICO QUE TE PUEDO DECIR ES QUE LAS EXPLICACIONES LAS RESUMIRIA UN POCO MAS PERO SIN SACAR INFORMACION.
Hola Laura, me han gustado las fotos y la explicación está todo muy bien explicado.
ResponderEliminarLas imagines están todas especificando el sentido explicado, se ve muy bien que sentido trabaja el infante en la imagen. En cuando la explicación de cada sentido están muy completas y bien explicado. Lo que aria, por ejemplo como Bea, en el sentido del tacto que ha separado la explicación y ha puesto la imagen que especificaba lo explicado.
En conclusión, las fotos me han gustado mucho y si se mira las fotos se ve el sentido que hace. Y la explicación todo muy bien explicado, concretando lo importante.
entonces quedamos de poner la primera mia de los 5 sentidos eso si no? después como nos lo montamos?la foto del tacto tb las de las manos no?i las definiciones como lo hacemos ?
ResponderEliminarA mi em sembla molt bé de les fotos posa la primera dels 5 sentits i la del tacte també de la Bea. Llavors de la vista em va agradar la de la Laura també. Que us sembla? i de l'oïda que us sembla la que vaig posar? o millor algun altra?
ResponderEliminarEn quan al tex que us sembla si o anem mirant i anem completant entre tots el que ens va faltant de posar?
De la vista que us sembla així? (o trauríeu o afegiríeu alguna cosa):
ResponderEliminarReconec que pode es massa llarg, he agafat de totes.
LA VISTA:
L'ull del resen nascut és immadur, la mielinització del nervi òptic finalitza als sis mesos. Un recent nascut té un camp visual molt limitat, el qual és d'uns 20-25 cm. A partir d'aquesta distància, l'infant i veu borrós.
La fixació de la mirada comença a finals del primer més i a finals del primer trimestre el nen es capaç de seguir amb seguretat un objecte en moviment dins del seu camp visual.
A més, a partir del tercer mes ja distingeix objectes de diferents colors.
A partir del quart i cinquè mes demostra preferència pes objectes de colors vius i brillants.
A partir de l'any es capaç de distingir un objecte que l'interessa d'entre d'altres iguals per la diferència de color.
Als dos anys distingeixen les formes fonamentals com la rodona, el quadrat i el triangle, i els colors, on tenen preferències de colors clars.
I als 3 anys hi ha la distinció de formes fonamentals (copiar una rodona); la distinció de mides (gran, petit, nomenar un color) i coneix tres posicions (sobre, dins, sota).
VALE HEM QUEDAT QUE POSEM AQUESTA DEFINICIÓ DE LA VISTA I EN EL PUNT ON FICA SEGUEIX AMB SEGURETAT UN OBJECTE E FICAT LA MEV AFOTO US SEMBLA BE?
ResponderEliminarAl néixer l'oïda està completament desenvolupada, el nen resen nascut percebeix i reacciona efectivament a estímuls sonors.
ResponderEliminarEntre el tercer i quart mes, quan sent un soroll, gira el cap en la direcció d'on provenia ( Comença la localització auditiva)
Al cinqué mes pot distingir la veu dels familiars i progressivament distingira les persones per la veu.
Entre el dos-tres anys el nen ja es capaç de reconéixer una cançó, el so d'alguns animals i fins i tot reproduir alguna melodía.
I LA TEVA FOTO MONTSE
US SEMBLA BE? O LA DE LA NURIA COM VULGUEU
DIGEU ALGO
OK PONEMOS AL FINAL DE LA DEFINICION DE LA VISTA O AL PRINCIPIO LA DE LA NURIA SI QUEREIS? I DE LA OIDA LA DE LA MONTSE OPK? LA DEFINICION LA VEIS BIEN?
ResponderEliminarÉs precisament el sentit del tacte el que té un màxim desenvolupament en el recent nascut.
ResponderEliminarL’Infant necessita manipular, explorar lliurement els objectes, es per això que es important que li deixem ficar-se coses a la boca, ja que a partir d’aquí coneixerà l’entorn i sabrà distingir entre les qualitats agradables i desagradables (FOTO AMB ALGO A LA BOCA)LA DE LA LAURA M'AGARADA
la sensibilitat tàctil està particularment en el palmell de les mans i peus i en la cara, però fins als vuit o deu mesos l'exerceixen amb la boca. (FOTO)LA MEVA SI US SEMBLA BE COM VAM DIR
El resen nascut és més sensible al fred que al calor.La reacció davant les pesigolles apareix cap als nou mesos,i encara no te el reflexe de rascat,fins als divuit mesos no es capaç de rascarse amb els dits quan li pica alguna part del cos.
La sensibilitat al dolor també està desenvolupada en el resen nascut, encara que fins als dos anys no es capaç de localitzar el punt de on li prové el dolor.
A mi em sembla be lo de les fotos i el sentit del tacte que ha escrit la Bea i el de l'oïda que ha escrit la Laura. Ara mirare les definicions que falten.
ResponderEliminarES LA DEFINICIO QUE TU HAS FET QUE EM SEMBLA MOLT BE,PERO AVERE QUE ET SEMBLA LA SITUACIO DE LES FOTOS
ResponderEliminarAL PRINCIPI FICARIA LA TEVA FOTO
Els receptors gustatius en un recent nascut estan molt repartits.
El lactant reacciona a diversos sabors i els que aprecia amb major facilitat son el dolç y l'àcid.
A més a més, les substàncies salades, amargues i àcides provoquen ganyotes, retiradas de llengua, etc mentres que les substàncies dolçes provoquen moviments de succió.(FOTO DE LA LAURA)
A partir del tercer- quart mes, l'infant es capaç de ficar-se objectes a la boca desenvolupant, d'aquesta manera, la coordinació óculo-manual i treballant tres del cinc sentit: gust, vista y tacte.(LA MEVA)
És molt important que dese molt petits tinguin contacte amb materiales diversos como poden ser la fusta, el metall, teles,... per conèixer les qualitats dels objectes mitjançant el gust y poder estimular aquest sentit.
LA FOTO PONDRÍA LA DE LA NURIA (LA NURIA)
LAURA CUAL ES TU DEFINICIO DE L'OIDA QUE YO NO LA E VISTO?HAVIA PUESTO LA QUE E COLGADO YO EN LOS COMENTARIOS MANDAME LA TUYA PLIS
ResponderEliminarMi definición del Oido??? Yo he hecho para el grupo la del gusto!!!!!!!!!!!
ResponderEliminarLa definició de l'olfacte, avere que us sembla,
ResponderEliminarL'OLFACTE
El sentit de l'olfacte en el recent nascut és el menys desenvolupat, aquest està poc estudiat evolutivament degut a la difícil apreciació.
Aquest sentit és fonamental per l'alimentació, la supervivència, el desenvolupament intel·lectual i emocional del nen.
El nado aprèn a reconèixer l'olor de la seva mare.
A més, localitza la font olfactiva de manera innata durant els primers dies de vida. Reacciona amb canvis de respiració, moviments motors, etc. a olors desagradables o olors intenses.
AHHHHH!DEL OIDO HEMOS PUESTO AQUELLA ENTONCES NO?ESQ CREO QUE ME PERDIDO OS CUELGO COMO LO LLEVO YO Y ME DECIS AVER SI ME COLAO EN ALGO
ResponderEliminarEL DESENVOLUPAMEN SENSORIAL
(FOTO 5 SENTITS)
LA VISTA
(SI VOLEU POSEM AQUI LA DE LA NURIA QUE US AGRADAVA)
L'ull del resen nascut és immadur, la mielinització del nervi òptic finalitza als sis mesos. Un recent nascut té un camp visual molt limitat, el qual és d'uns 20-25 cm. A partir d'aquesta distància, l'infant i veu borrós.
La fixació de la mirada comença a finals del primer més i a finals del primer trimestre el nen es capaç de seguir amb seguretat un objecte en moviment dins del seu camp visual.
(LA FOTO MEVA DE LA VISTA)
A més, a partir del tercer mes ja distingeix objectes de diferents colors.
A partir del quart i cinquè mes demostra preferència pes objectes de colors vius i brillants.
A partir de l'any es capaç de distingir un objecte que l'interessa d'entre d'altres iguals per la diferència de color.
Als dos anys distingeixen les formes fonamentals com la rodona, el quadrat i el triangle, i els colors, on tenen preferències de colors clars.
I als 3 anys hi ha la distinció de formes fonamentals (copiar una rodona); la distinció de mides (gran, petit, nomenar un color) i coneix tres posicions (sobre, dins, sota).
LA OÏDA
Al néixer l'oïda està completament desenvolupada, el nen resen nascut percebeix i reacciona efectivament a estímuls sonors.
Entre el tercer i quart mes, quan sent un soroll, gira el cap en la direcció d'on provenia ( Comença la localització auditiva)
Al cinqué mes pot distingir la veu dels familiars i progressivament distingira les persones per la veu.
Entre el dos-tres anys el nen ja es capaç de reconéixer una cançó, el so d'alguns animals i fins i tot reproduir alguna melodía.
( FOTO DE LA MONTSE)
EL TACTE
És precisament el sentit del tacte el que té un màxim desenvolupament en el recent nascut.
L’Infant necessita manipular, explorar lliurement els objectes, es per això que es important que li deixem ficar-se coses a la boca, ja que a partir d’aquí coneixerà l’entorn i sabrà distingir entre les qualitats agradables i desagradables
( FOTO LAURA)
La sensibilitat tàctil està particularment en el palmell de les mans i peus i en la cara, però fins als vuit o deu mesos l'exerceixen amb la boca.
(LA MEVA SI DE LA MA I ELS PEUS)
El resen nascut és més sensible al fred que al calor.La reacció davant les pesigolles apareix cap als nou mesos,i encara no te el reflexe de rascat,fins als divuit mesos no es capaç de rascarse amb els dits quan li pica alguna part del cos.
La sensibilitat al dolor també està desenvolupada en el resen nascut, encara que fins als dos anys no es capaç de localitzar el punt de on li prové el dolor.
EL GUST
(FOTO DE LA MONTSE)
Els receptors gustatius en un recent nascut estan molt repartits.
El lactant reacciona a diversos sabors i els que aprecia amb major facilitat son el dolç y l'àcid.
A més a més, les substàncies salades, amargues i àcides provoquen ganyotes, retiradas de llengua, etc mentres que les substàncies dolçes provoquen moviments de succió.
(FOTO LAURA)
A partir del tercer- quart mes, l'infant es capaç de ficar-se objectes a la boca desenvolupant, d'aquesta manera, la coordinació óculo-manual i treballant tres del cinc sentit: gust, vista y tacte.(FOTO MEVA)
És molt important que dese molt petits tinguin contacte amb materiales diversos como poden ser la fusta, el metall, teles,... per conèixer les qualitats dels objectes mitjançant el gust y poder estimular aquest sentit.( FOTO NURIA)
L'OLFACTE
DE MOMENT HO PORTO AIXI SI HI HA ALGUNA COSA DIFERENT AVISEUME QUE ME PERDUT JEJEJE!
ENTONCES LA DE LA MONTSE DE L'OLFACTE I DE IMATGES ? PODEM FICAR LA MEV ACUAN PARLA DEL OLOR ALA MARE I UAN DE LES VOSTRES
ResponderEliminarOK.PERO DEL GUSTO E PUESTO LAS 2 1º LA DE LA MONTSE I AL FINAL LA DE LA NURIA .OK PONDRE TB LA DE LA NURIA EN LA VISTA
ResponderEliminarLO CUELGO EN MI BLOG I ME DECIS ALGO AVE SI ESTA BIEN ASI O CAMBIO ALGO OK?
I ZANJAMOS JEJEJE
Hola Laura!
ResponderEliminarLes explicacions hem semblen clares i entenedores, si que potser són una mica llargues però al meu gust les trobo super clares.
Hola Laura!
ResponderEliminarBueno les expliacacions m'ahn semblat bastant bones encara que potser he trobat alguna una mica llarga pero molt completes, senyalant lo mes important.
Les fotos m'han agradat força tambe, son molt boniques.
Et felicito per el teu treball, m'ajudaras a estudiar!!